ENGLISH

Saç dökülmesi kadınların da sorunu! İlerleyen yaş, hormonal nedenler, menapoz, stres ve bazı hastalıklar her 5 kadından birinde saç kaybına neden oluyor. Kadınlarda görülen erkek tipi saç dökülmesi büyük oranda saçın incelmesi ve daha az oranda saç kaybı olarak görülmektedir. İleri safhalarda saç kaybı da belirgin hale gelebilir. Erkeklik hormonları erkeklerde saç dökülmesine neden olurken, kadınlarda sistem saçın dökülmemesi üzerine kurulu. Fakat sistemin bozulması ve hormonal dengelerin değişmesi, kadınlarda da tıpkı erkelerde olduğu gibi saç dökülmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Sonradan oluşan hormonal değişim ve hastalıkların yanında, doğuştan saç çizgisinin geride başlaması da saç nakline ihtiyaç duyulan nedenler arasında. Bunu kimi zaman kaza vb. yaralanmalar sonrasında ortaya çıkan izler takip ediyor. "Saç ekimi sonrasında geçirilen zorlu süreci kadınlar daha estetik bir şekilde atlatabiliyor" Özetle günümüzde erkeklerle beraber anılan 'saç ekimi', kadınların da ihtiyaç duyduğu durumlarda imdadına yetişiyor. 
HORMONAL NEDENLER 
Androgenetik Alopesi: Kadınlarda saç kayıplarının %80 nedeni Androgenetik Alopesi'dir (Erkeklik hormonuna bağlı saç dökülmesi).

Kadınlardaki saç dökülmeleri, erkeklerde olduğu gibi kolay teşhis edilemiyor. Kadınlarda saç kaybı, 3 farklı şekilde karşımıza çıkar... 

1- Başın üst kısmı ve merkezi bölgede saç tellerinde incelmesi.

2- Başın üst kısmı ve merkezi bölgede daha geniş alanlarda saç tellerinde incelme ve yer yer saç kaybı.

3- Başın üst kısmı ve merkezi bölgede geniş alanlarda saç kaybı, bu alanın ön ve arkaya doğru ilerlemesi veya ön saç çizgisinin kayıpları.

Menapoz: 
Kadınlık hormonlarındaki azalmaya bağlı olarak saçlarda incelme veya dökülme görülebilir.

Stres: 
Stres bazı durumlarda yaygın saç dökülmesine neden olabilir. Bu tür saç dökülmesi androgenetik alopesiden farklıdır. Stres sebebi ortadan kaldırılırsa, dökülen saçlar yaklaşık bir yıl içinde yeniden çıkar.

Doğum: 
Gebelik süresince kadınlarda östrojen hormonu normalden fazla salgılandığı için saçlar gürleşir ve güzelleşir. Doğum sonrası östrojen miktarı azaldığı için saç dökülmeleri başlar. Bu durum tehlike yaratmaz, saçlar 1-6 ay arasında tekrar büyür.

Tiroid Bezi Salgı Bozuklukları: 
Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması ya da üşüme gibi sorunlara yol açtığı gibi, saç dökülmesine de neden olur. Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışmasından kaynaklanan bu durum tiroid tedavisiyle ya da saç ekimi ile önlenebilir.

BAZI HASTALIKLAR
Anemi; kadınların % 18'inde tedavi gerektiren demir eksikliği anemisi mevcuttur. Demir eksikliği durumunda anemi ortaya çıkmadan önce depo demir ve doku demiri azalmaktadır. Bazı araştırmacılar, saç dökülmesinin, aneminin en erken bulgusu olduğunu ve aşikar anemiden önce ortaya çıktığını ileri sürmektedirler.

Trichotillomania: 
Belirgin saç kaybıyla sonuçlanan patolojik, saplantılı saç çekme hastalığı

Alopecia Areata: 
Belirti vermeden sınırları belirgin küçük dairesel yamalar şeklinde oluşan saç dökülmesi

Kazalar: 
Geçirilmiş operasyonlar, kimyasal madde yanıkları vb.nedenlerle gelişen skar alanlarında ortaya çıkan saç kayıpları

Kimyasal nedenler: 
Bilinçsiz kullanılan kozmetik ürünler İlaçlar; Doğum kontrol hapları, kortizon ve bazı antidepresanlar da saç dökülmesi nedenleri arasında.