ENGLISH

Yazması ve okuması biraz zor olan, Trichotillomania. Kısaca ona TTM diyoruz.
Ağırlıklı olarak kadınlarda görülen bir rahatsızlık. Görülme sıklığı %1- %3 gibi bir oran. Yani korkmayın her 100 kişiden bir kişide görülüyor. Çoğu insanda ergenlikte ve hatta çocuklukta başlayan bir problem. Saç, kaş, kirpik ve hatta kasık tüyleri bile yolunabiliyor. Bazı insanlar saçın bir bölümünü yolarken kimileri belli bir noktaya yoğunlaşıyor. Sadece o bölgeden tomar tomar saçını çekiyor. Kopardıktan sonra bu saçla oynama, saçı ağıza alıp çiğneme de görülen belirtilerden. Dürtüsel bir bozukluk olduğunu başta iletmiştim. Birey saç veya sakal yolm dürtüsüne engel olamıyor. Bu eylemi gerçekleştirmeden önce belli bir gerginlik, suçluluk duygusu hissediliyor. Ancak yine de dürtüye karşı koyulamıyor ve yolunmalar başlıyor. İşlem bittikten sonraysa rahatlama ve haz duygusu yaşanıyor.Örnek verecek olursak:

Robina Hutchings, 10 yaşında iken saçlarını yolmaya başladığında, ailesi onu psikyatra götürdü ama doktorlar bu durumun gelip geçici bir durum olduğunu söyledi.
Ancak saç yolma adeti zaman içinde hiç geçmedi ve Hutchings 13 yaşına geldiğinde bir dazlağa döndü. Aradan 27 yıl geçti, kadın 40 yaşına bastı ama bir türlü kendini durduramadı.Çünkü kadında TTM hastalığı vardı.
Hastalığı yüzünden 4 çocuğunun babası olan eşi ve daha sonraki iki sevgilisi terk etti. En sonunda, müşteri temsilcisi olarak çalıştığı firma, onun bu haliyle müşterileri ürküttüğünü söyleyerek işine son verdi.
Çaresiz kadının imdadına Londra’da saç dökülmesi ile ilgilenen bir klinik yetişti.Merkezi işleten doktor Lucinda Ellery, protez saçlarla meseleyi halletti.

TTM depresyona bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Hatta utangaçlık, dikkat çekme, çekingenlik, kendini ifade edememe ve bu yüzden sinirlenme gibi etkenlerle ortaya çıkabilir.
TEDAVİ
TTM hastalığından muzdarip olanlar normal hayatlarına devam ediyorlar. Ancak ileri safhalarında bölgesel kellikler, boşluklar oluştuğundan bireyin kendine güveni azalıyor. Çevresel faktörlerde bu güveni iyice azaltacaktır. Bu rahatsızlığın tedavisinde psikiyatrisler ve dermatologlar beraber çalışıyorlar. İlaç tedavisi ve terapi uygulanıyor. İlaç tedavisinde antidepresanlar başrolde. Bütün hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis çok önemli. Yani çocuğunuz saçını başını kaşlarını yoluyorsa onu dinleyin, dikkate alın. Çocuğun kaşları bitmeden psikologa başvurun.