ENGLISH

Saçımız neden dökülür?

Hem erkek hem de kadınlarda saç dökülmesinin yüzde 90 nedeni erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılan androgenetik alopesidir.

Androgenetik alopesi, genetik kökenlidir. Buna göre, saç kökleri kimi erkek ve kadınlarda erkeklik hormonu olarak bilinen Testosteronun dönüştüğü DH-Testosterona karşı hassasiyet gösterir.

Bu hormon belli bir eşik seviyeyi aşarsa erkek tipi dökülme meydana gelir. Saçımızı döken erkeklik hormonunun kendisi değil vücutta dönüştüğü DH-Testosteronudur.

Saçları döken diğer sebepler genellikle daha karmaşık sistematik sağlık sorunları ile ilgilidir.
Bunlar tiroit bezinin hormon dengesizlikleri, akut şoklar, kan hastalıkları ve yanlış beslenme biçimleri olarak özetlenebilir. Anemi ve hormonal değişim dönemleri de de kadınların saç kayıplarında ön sıralarda yerlerini alıyorlar.

 

Saçın anatomisi ve gizli sırları

Saç folikülü denildiğinde; derinin yaklaşık 4 milimetre altında yer alan saç kökü, derinin altından çıkarak uzayan saç teli ve deri yüzeyinde gözenek adı verilen saçın çıktığı küçük kanal ifade edilir.

Saç kökü kandan proteinleri ve olgun hücreleri seçerek keratin zincirleri dokur ve iplik benzeri bir doku oluşturur. Eğer bir saç teli koparılırsa ucunda beyaz yarı saydam saç soğancığı görülür. Bu saç soğancığı müthiş bir fabrikadır. Vücudun pek az hücresinde saç kökünde olduğu kadar hızla bölünme kendini çoğaltma ve damar oluşturma kabiliyeti vardır.

Bu özelliklerinden ötürü DERMAL PAPİLLA ADI VERİLEN SAÇ KÖKÜ ÜRETEN FABRİKA HÜCRELER çok iyi birer kök hücre kaynağı sayılırlar. Bu birimlerden bugün genetik laboratuvarlarda pek çok hücre farklılaştırılabiliyor. Bu işlem sonunda amaçlanan, yeni genom çağında organ üretimine kadar gidecek bir yolun önünü açmak. Günümüzde bu işlem için bebek plasentalarının yerini saç kökü hücrelerinin almış olduğunu kabul edebiliriz.

Saç kökü hücreleri iki haftada ilk soğancığı olgunlaştırdıkça, saçın üst tabakaları düzgünleşir, saç pürüzsüzleşir ve parlak bir görünüm kazanır. Soğancıktan çıkan saçın derinin dışından görünür hale gelmesi yaklaşık bir hafta sürer.

Saçın yaşam döngüleri ve yağ bezi ile sonsuz aşkı

Saç derinin dışına çıktığı andan itibaren artık ANAJEN dediğimiz gençlik dönemindedir. Bu dönem kadınlarda 5-8 yıl erkeklerde 3-5 yıl olarak tahmin edilmektedir. Saç kökünün hemen yanında ise sebasöz glandi, yani yağ bezi yer alır. Her saç folikülünün bir yağ bezi bulunur. Saç eskiyip TELOJENİK döneme girse ya da KATAJEN dediğimiz dökülme fazına gelse bile yağ bezi varlığını aynı noktada sürdürür. Yağ bezleri olmasaydı saç telleri kuru kırılgan ve yapış yapış olur, insanlığın tarağı icat etmesine gerek kalmazdı. Herhangi bir zaman diliminde normal insan kafasındaki saçların 3′te biri yukarıda bahsedilen bu üç aşamadan birinde bulunur. Tüm kökler aynı anda aynı evreye girmediklerinden saçlarımızı topluca döküp sonra yeniden kazanmayız.