ENGLISH

Saç dökülmesi olan kişilerin, saç ekimi dinen caiz mi, yoksa saç ekimi günah mıdır, veya saç ekimi haram mı gibi, saç ekimi konusunu dini açıdan sorgulamaları normaldir. Yine, saç ekimi abdest ve gusle engel olur mu, yoksa olmaz mı diye endişe duyabilirler.

                                                                 

Herşeyden önce belirtilmelidir ki, saç ekimi estetik amaçlı bir ameliyat gibi görülse de, aslında bir sağlık sorununu çözmektedir. Saçlarımız bize güneş ışınlarından ve belli dereceye kadar sıcak ve soğuktan korunmak için bir örtü sağlarlar. Saçsızlık, yani saçların dökülmesi, başka bir ifadeyle kellik, insan vücudunda sonradan olma bir noksanlık, bir kusur, bir bozukluk olarak değerlendirilmelidir. Bazen saçsızlık, malesef diğer insanlar için alay konusu bile olabilmektedir.
Bil ki, kalble gıybet etmek, dille etmek gibi haramdır. Bir kimsenin noksanını, kusurunu başkasına söylemek doğru olmadığı gibi, kendi kendine söylemek de caiz değildir…. (İmam-ı Gazali Ks.)

 

Saç ekimi dinen caiz mi? Saç ektirmek caiz midir? Hükmü nedir? sorularına cevap olarak; Uzmanların görüşüne göre, saç ekimi dinen caizdir ve başın arkasından alınan saçın başın üst kısımlarına ekilmesi gerçek saç hüviyetini aldığı için, gusle ve abdeste engel olmamaktadır.

 

Sn. Hayrettin Karaman Hocaefendiye göre, saçsızlık yüzünden maddi veya psikolojik olarak rahatsız olan bir kişi başına saç ektirebilir. Bu bir nevi tedavidir ve caizdir. Ekilen saçı yerinden çıkarmak mümkün değilse, yıkanırken suyu üzerinden geçirmek, yani saçı kendi saçı gibi üzerinden yıkamak yeterli olur.

 

Saç ekimi protez saçlar veya peruk uygulamasından çok farklıdır. Bunlarda saçlar yerinden çıkarılabilir. Saç ekiminde ise ekilen saçlar toprağa dikilen fidan gibidirler. Aslında saç değil, saçı üreten ve uzatan saç kökü hücreleri, saçsız alanlara ekilirler. Bu bir tedavidir.

 

Ekilen fidanlar nasıl ekildikleri toprağın sulanmasına, toprağı ıslatmasına mani olmazsa, başın çıplak derisine ekilen saçlar da baş derisinin ıslanmasına engel olmazlar. Saçlar dökülmeden önce durum ne ise, saç ekilince de aynı durum oluşur, gusle mani bir durum meydana gelmez.

 

Saç ekimi günah mıdır?, saç ekimi haram mı? sorusuna Sn. Faruk Beşer Hocaefendinin yazısında yanıt verilmiştir. Kendisine göre; “Saç ektirmek de, peruk kullanma gibi kesin haramdır demek mümkün degildir. Çünkü saç ektirme, bir defa insanın kendi saçıyla yapılan bir ameliyedir. İkinci olarak, kalıcı olup bir bakıma başkasını kandırma anlamı içermez. Üçüncü olarak, yine bir bakıma tedavi sayılabilir. İşte bu sebeplerle, saç ektirmenin kesin haram oldugu söylenemez.

 

Bu konuyla ilgili uzmanların değerlendirmelerini göz önünde bulundurunca; Gusül ve abdest almada ektirilmiş saçın bunlara mani oldugunu söylemek mümkün degildir. Çünkü deriye işlenen saç kökleri olsa dahi, temizleme görevi onlarin üzerine intikal eder ve üzerinin yıkanmasiyla abdest ya da gusül tamam olmuş olur (Allah’u âlem).

 

Saç ekimi aslında bir tedavi olsa da, konu estetik bir ameliyat kabul edilse ve öyle görülse dahi, ülkemizde diyanet işleri başkanlığı estetik ameliyelerin dinen caiz olduğu ve haram olmadığı konusunda daha önce görüş bildirmiştir. Saç ekimi diyanet işleri başkanlığı tarafından yeni bir yöntem olduğundan henüz resmi bir görüş bildirilmemiştir. Ama, yukardaki nedenle, diyanete göre de saç ekimi dinen caiz olarak kabul edilmektedir.

 

Bu bilgiler sizleri dinlediğiniz söylentilerin etkisinden kurtarmış olmalıdır. Artık kellikten ve saçsızlıktan etkilenenler böyle bir müdahele ile saç ektirebilirler. Rahatça dolaşırlar ve ibadetlerini de endişe etmeden yapabilirler.