ENGLISH

Yetişkin, saçları tam ve sık olan erkeklerde saçlı deride yaklaşık 100 bin (80-120 bin arasında) saç teli bulunur. Saçlarımız devamlı olarak uzama, dinlenme ve dökülme evrelerinden geçerler. Başımızdaki her bir saç teli bu 3 evrenin bir tanesinde bulunur.
1. EVRE:  Saçların aktif büyüme ve uzama evresidir.  Anajen evre denir. Saç kökü hücreleri bölünür, çoğalır, saç üretir ve saçı yukarı doğru uzatır. Saç uzar ve kalınlaşır. Başımızdaki saçların yaklaşık  % 90′ı bu evrededir. Ortalama 3 yıl  (2-6 yıl arasında) sürer. Sağlıklı saçlar bir ayda yaklaşık olarak 1 cm. uzar.

2. EVRE:  Duraklama ve dinlenme evresidir. Katajen evre denir. Saç teli alttaki saç kökünden ayrılmaya başlar. Bu evre kısadır ve 2-3 hafta sürer.

3. EVRE:  Saçın kopma ve dökülme evresidir.  Telojen evre denir. Saç kökü hücreleri aktif değildir. Saç üretilmez. Saç teli saç kökünden tamamen ayrılarak dökülür. Başımızdaki saçların yaklaşık %10′u bu evrededir. Yaklaşık 3-4 ay sürer. Bu sürenin sonunda saç kökü yeni bir saç üretir ve saç yeniden büyümeye başlar.

saç büyüme evreleri
Saç ekimi sonrası süreç nedir? Saç ekimi sonrası ekilen saçlar önce dinlenme ve dökülme evresine girerler. Büyük çoğunluğu ilk ay içinde dökülür. Saç ekimi yapılan sahada orijinal saçlar varsa, bunların bir kısmı da geçici olarak dökülebilir. Bu sürede deri altında yaşayan canlı saç kökü hücreleri yeniden saç üretmeye başlar. Saç ekimi sonrası 3 ay sonra yeni saçlar kalıcı olarak çıkmaya ve uzamaya başlar.
Başlangıçta ince ve kıvırcık olan saçlar uzadıkça kalınlaşır ve düzleşir. Saç ekimi sonrası yaklaşık 8-9 ay sonra saçlar deriyi örtecek yeterli uzunluk ve kalınlığa ulaşır. Bu süre sonunda saç ekiminin nihai ve doğal sonucu ortaya çıkar. Saç ekimi sonrası yeniden uzayan saçlar daha kalındır. Saçların sık ve kalın çıkması yoğun bir kapamanın sağlanmasında yarar sağlar.