ENGLISH

saç klonlamanın geleceği

 

Saç klonlamaya geri sayım başladı. Büyük gün ne zaman?

Herkesin merak ettiği bu sorunun yanıtını verebilmek için dört büyük araştırma şirketi tarafından çalışmalar devam ediyor. Ancak tarih vermek yanıltıcı olsa da konunun uzmanları bu büyük güne her zamankinden daha yakın olduğumuzu söylemek mümkün.

Saç klonlama, göreceli olarak yeni sayılabilecek bir araştırma konusudur. 2000'li yıllarda başlayan çalışmaların sonuçları yeni gelişmelerle beraber heyecanlandırıcı boyutlara ulaşmıştır. Saç klonlamanın amacı, ömür boyu kalıcı saç telleri yaratmaktır.

Klonlama işlemi, dermal papilla, derma sheath, keratinocytes ile Laminin-511 hücre ve proteinlerin ayrıştırılması, çoğaltılması ve stimüle edilmesi etrafında ilerler.

Saç foliküllerini anlamak

Dermal papilla adı verilen cilt hücreleri cildin en üst tabakasında toplanırlar. Bu 'çekirdek hücreler' saç kökünün de kaynağıdırlar. Uygun bir ortamı bulmalarıyla birlikte bu hücreler yakında bulunan hücrelere sinyal göndererek yeni saç oluşumunu tetiklerler.

Fetüsün 22. haftasında yaklaşık 100.000 tanesi kafa derisinde olacak şekilde vücutta dört ila beş milyon saç folikülü gelişimini tamamlar. İlerleyen zamanla bu saçlar dışında vücutta yeni saç oluşumu gerçekleşmez; yaşla birlikte saç sıklığı azalır.

Bu da günümüz tedavilerinin neden yeni saç oluşumu başlatamadığını açıklar. Güncel tedavilerin hepsi varolan saçları korumaya yada onları uyarmaya yöneliktir.

Foliküler Hücre İmplatasyonu nedir?

Foliküler Hücre İmplantasyonu adı verilen saç klonlamada genel prosedür, yukarıda bahsedilen Dermal Papilla hücrelerinin etrafında döner. Dermal Papilla hücreleri her saç kökünde bulunur ve basit bir mikroskopla bile cımbızla kopartılan saç köklerinde bu hücreleri gözlemlemek mümkündür.

Dermal papilla hücreleri; saç büyüme döngüsünü düzenleyen, saç kalınlığı ve büyüme şeklini belirleyen ve saça ihtiyacı oln oksjin ve besinleri sağlayan hücrelerdir. Son araştırmalara göre bu hücreler aynı zamanda komşu alanlarda bulunan saç foliküllerini büyümeleri için stimüle eder ve yakın çevresindeki hücrelere yeni saç kökü oluşturmaları için sinyal gönderirler.

Foliküler Hücre İmplantasyonu nasıl gerçekleştirilir?

Saç kökünde bulunan dermal papilla hücreleri cerrahlar tarafından toplanır. Bu hücreler bir laboratuarda çoğaltılır ve bir kaç ay içinde milyonlara ulaşırlar. İstenilen sayıya ulaşılmasıyla bu hücreler tekrar saça enjekte edilir.

Yeni saç üretimi için sadece Dermal Papilla hücreleri değil, aynı zamanda da Keratinocytes hücreleri gereklidir. Her iki hücre tipi de saçın yapı taşını oluşturan koruyucu protein keratini üretirler.

Saç naklinde aşılamayan problem, saç köklerinin sınırlı sayıda oluşudur. Ancak saç klonlamanın uygulanmasıyla birlikte bu sorun ebediyen ortadan kalkacak.

Bu kadar yol katedilmesine rağmen hala saç klonlama uygulanmıyor. Neden?

  • Öngörülemeyen üretim sayıları (çok az hücre yada çok fazla hücre çoğaltılması)
  • Hücre farklılaştırılması
  • Saç çıkma yönleri ve yerleri
  • Düzensiz saç çıkışı
  • Hücre reaksiyonları

Bu problemlerin aşılmasının arkasından geriye kalan, yöntemlerle ilgili gerekli onayların alınması olacaktır.

PRP tedavisi, saç nakli operasyonları sonrası hızlı iyileşme sağlayan saç dökülmesini durdurmaya yardımcı tedavidir.